FAQ    =   veel gestelde vragen


Kijk naast deze pagina ook eens op de andere servicepagina's, zoals :   wat-U-moet-weten.      Beschouw daartoe ook even het menu...     Veel plezier !
Vragen die we regelmatig krijgen.....          en die we proberen te voorkomen door de website te verbeteren.. maar toch...


actualiteiten
GPS
logies
vertalen
ik wil naar xxx via yyy
bestellingen    korting onze tracks
vervoer
(route)bordjes
wilt u mijn route


Actualiteiten

Waar vind ik aanvullingen op de boekjes ?
 1. Bij al onze Europafietsersroutes (en een aantal andere) vindt u recente aanvullingen in de rechterkolom van de routepagina (en dubbel in het menu).
 2. Daar vlak onder vind u ook de -niet geauthoriseerde- meldingen van fietsers (ook in menu).
 3. Op de "ervaringen"pagina's van de routes staan waardeoordelen
Wanneer komt er een nieuwe druk van .....

Een nieuwe druk wordt aangekondigd op de "nieuws" pagina - meestal enige weken voor verspreiding. (Eerder lukt niet door de krappe doorlooptijd).
[Op iedere routepagina staan in de rechterkolom de actuele druk met datum]

Waar vindt ik de meest recente routegidsen / kaarten ?

De recentste uitgaven vindt u in de rechterkolom van iedere routepagina waar u deze tevens kunt bestellen.
Voor recentste kaarten volgt u de bestellinks (indien aanwezig) of kijkt u op de pagina "routegidsverkopers"

Er is een overstroming/ramp/hittegolf.... wat moet ik doen ?
 • Gebruik uw gezond verstand en ervaring
 • U bent ter plaatse: volg aanwijzingen plaatselijke authoriteiten. Neem eventueel contact op met de ANWB. Meldt het ons.
 • U wilt die richting uit: vraag het ons (via info@ ) ; vaak krijgen we gegevens van fietsers ter plaatse en kunnen u adviseren.
 • Als we zinvolle informatie hebben zetten we dat bij   "pas-op" in de routepagina en/of  in  "nieuws" 

Bestellingen naar boven

Waar & Hoe kan ik bestellen ?

U bestelt via bestellinks die u op iedere pagina van een routebeschrijving kan vinden. Dus: eerst naar de betreffende route.

Bestellen lukt me niet..... !

Het kan zijn dat u vastloopt op de bestelsite omdat uw donateurschap (nog) niet bekend is, of omdat u uw gewijzigde emailadres niet heeft doorgegeven.
 • U bent zeer recent donateur: wacht een weekje en probeer opnieuw.
 • Geef uw correcte emailadres.
 • U heeft haast: neem rechtstreeks contact op met onze afhandelaar: de fietsvakantiewinkel; met kopie aan ons.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling in huis heb ?


Normaliter wordt een bestelling binnen enige uren uitgevoerd: dan heeft u de bestelling in 1 werkdag in huis (afhankelijk van de nukken der postbestellers...)

Waar blijft mijn bestelling ?

Wacht u al langer dan 4 dagen? Zie: "bestellen lukt me niet" hierboven.

Bestellen vanuit buitenland.

Wij verzenden naar [NL] [B] [D].  Andere landen alleen bij hoge uitzondering nadat we toestemming gaven. Neem contact op.

De bijdrage als donateur krijg ik niet  ! ?

Zie: "bestellen lukt me niet" hierboven.

Korting  naar boven

Korting als donateur ? Nee, er wordt geen korting meer gegeven. Wl komen we met stimulatiepremies om u tot Europafietsen te brengen. Dat staat allemaal hier.


GPS  naar boven

Hoe gebruik ik een GPS? 

Het gaat te ver dat op onze site uit te leggen. Het handigste boekje voor U lijkt ons de GPS-wijzer [geen aandelen].  Boekje Bestellen

Kan ik les krijgen?

Niet bij ons (behalve bij jubilea, beursen en andere speciale gelegenheden). Het is een beetje afhankelijk van uw handigheid met dit soort apparatuur, uw doorzettingsvermogen (de handleidingen zijn meestal abonimabel en incompleet) en budget of een cursus noodzakelijk is. Er zijn verscheidene goede aanbiedingen, maar niet goedkoop.
Het enige dat wij bieden is de GPS-lezing als een soort inleiding. Daarnaast is er een goede videocursus, die u zeker moet bekijken.

Welke kaarten heb ik nodig en wat kosten ze ?

Er zijn in toenemende mate hele goede -gratis- fietsgeorienteerde kaarten te krijgen, de Open Source kaarten, die anno 2014 veelal voor fietsen (veel) beter zijn dan commercile kaarten....
Let op: vanaf voorjaar 2012 loopt de Europafietsers-OS-kaartenservice.
Daarnaast kunt u altijd nog (vrij dure) routerende citykaarten kopen (b.v. city navigator europe van garmin). Die zijn meestal voldoende voor onze routes, maar dus niet langer nodig.

Welke batterijen moet ik gebruiken ?

De meeste GPS-apparaten kunnen werken op AA [=penlight] batterijen. Gebruik dan een goede kwaliteit alkaline. Beter -en milieuvriendelijker- zijn oplaadbare AA-accucellen. Voor deze toepassing kunt u het beste types gebruiken die hun lading lang vasthouden ["ever ready" o.i.d]. {afgezien van de -dure- gespecialiseerde merken, doen de groene hema's het verrassend goed}.
Zorg voor een oplaadapparaat dat deze AA-accu's individueel oplaadt ! Dat is even zoeken en doorvragen, maar is het behoud van uw cellen [de 'normale' opladers met 2 in serie maken zeer snel een einde aan de pret].

Welke apparaten zijn niet geschikt voor onze lange routes?

Het blijkt -tot onze spijt- dat veel apparaten niet goed geschikt zijn voor onze routes. Ze kunnen de tracks niet goed laden en/of gaan de tracks "aanpassen = omzetten naar routes" waardoor u op snelwegen i.p.v. op onze fietsroutes belandt... 
Ook zijn sommige ontvangers beperkt ten aanzien van de lengte van de tracks en routes en is niet al het benodigde kaartmateriaal beschikbaar en actueel.
Pas dus op met Bryton, MIO, Falk, Aldi, Garmin_Edge, e.v.a. : Europafietsers kan geen ondersteuning geven aan dit soort ontvangers.
Koop een apparaat bij een erkende en deskundige zaak en zeg tegen de verkoper expliciet dat u zeer lange tracks gaat volgen. Soms zal een apparaat dat goed doen, vaker niet...In dat geval geeft de wet u het recht de koop ongedaan te maken wegens misleiding (de verkoper moet als deskundige u een toegesneden apparaat verkopen).
Lees zo nodig onze toelichting.

Welke dan wel ?

Op dit ogenblik kunnen we eigenlijk vanuit onze -en uw- grote ervaring maar 2 apparaten aanbevelen: de Garmin Etrex 20 (~150€) en de Garmin Oregon 600 (~350€).
Beide hebben een goed scherm in de zon - wat met afstand het belangrijkste kriterium voor aanschaf is.  De etrex is met knopjes en heeft een battrijduur van ruim 2 fietsdagen, de oregon heeft een (groter) aanraakscherm, is sneller, maar de batterijen halen zelden een hele fietsdag.

Kan ik mijn telefoon - waar GPS op zit- niet beter gebruiken dan een speciaal apparaat?

Dat kan soms wl, maar bedenk dat de kaarten bijna altijd alleen (grotere) autowegen aangeven en geen fietspaden, etc. Dan willen ze nogal eens onze tracks gaan 'verleggen' naar de wegen die ze wl kennen, maar daar bent u niet van gediend..
Bovendien hebben ze extra accu's nodig om lang genoeg aan te blijven.
Niet ieder apparaat kan onze tracks netjes inladen.
Het grootste bezwaar is gebrek aan robuustheid: mechanische kwetsbaarheid (op het stuur komen vaak enorme G-krachten voor) en niet waterdicht.
Een "outdoor" GPS-apparaat is op dit ogenblik nog duidelijk betrouwbaarder en handiger, maar dat zou kunnen veranderen...

Kan ik mijn Tomtom gebruiken?

Neen. Op een tomtom kan je geen routes of tracks inladen. Bovendien gebruiken ze extreem veel energie - ook een naafdynamo is veelal te klein.

Waarom zijn er geen sprekende GPS-en?

Er zijn er enkele, die eventueel ook op de fiets kunnen worden gebruikt. Ze hebben het ernstige nadeel dat ze wel 10 * zoveel energie slurpen.
Een groot -extern- batterijpakket is dan nodig, of een goede naafdynamo.
[De gebruikelijke modellen kunnen wl pepen als je ze laat routeren, maar ook dat kost veel extra energie.]

Europafietserstracks naar boven

Hoe gebruik ik tracks van de Europafietsers ?

We hebben daarvoor een aparte pagina met uitleg. Bovendien staat het ook nog in de bestanden die u binnenhaalt.

Wat is de kwaliteit van jullie tracks?

We durven te zeggen dat die tot de beste behoort: de tracks worden door een beroepstopograaf met de hand ingetekend op recente kaarten met gebruikmaking van minstens 3 separaat opgenomen tracks door proeffietsers. En regelmatig krijgen we tracks (ook van U?) ter extra controle.

Van welke routes hebben jullie tracks?

Van bijna al onze eigen Europafietsersroutes en van behoorlijk wat andere (b.v. van Ring 4 oost !)
Overal waar we eigen tracks hebben staat dat bij de relevante routebeschrijving,

Track van de nieuwe druk ?

Als in een nieuwe druk de route (deels) verlegd is, kan het zijn dat die veranderingen nog niet in een geauthoriseerde track zijn verwerkt.
Dat wordt dan vermeld.

Waar is de track van....?

De tracks vindt U in de rechterkolom (en dubbel in het menu) van de routepagina's.
Sommige routes hebben wel tracks heen, maar nog niet terug.

Logies  naar boven

Wijzigingen in de logieslijsten uit onze routegidsen:
Als er logies wegvallen of bijkomen blijkt U dat op drie elkaar aanvullende wijzen:
 1. In de "Aanvullingen" .pdf bestanden bij elk van onze routes, die regelmatig worden bijgehouden: de datum staat in de titel. In het menu en in de rechterkolom.
 2. In de "Meldingen" van fietsers pagina's bij al onze en veel andere routes: per dag bijgehouden -ook in het seizoen: actueler kan niet.
 3. Waardeoordelen vindt u veelal op de "ervaringen" pagina van de betreffende route.
Zijn er niet mr adressen ?
Ja zeker. Overal zijn er VVV's en vaak zijn er logiesketens, zoals Bed&Bike in [D], Logies_de_France en -niet te vergeten onze Nederlandse Vrienden_op_de_Fiets.
Echter: wij beperken ons tot bezochte logies aan of vlak bij de route.
[Aanvullingen van uw zijde zijn zeer welkom: we kunnen als vrijwilligers nu eenmaal niet ieder jaar elke route controleren: geef ons uw melding door !]

Bed of tent?
Dat ligt aan een aantal factoren:
 1. Uw eigen wensen/gewoonte
 2. budget
 3. dichtheid van logies: soms zijn er gewoon geen campings (of hotelletjes)
 4. leeftijd/stramheid
In het algemeen kunt u goed voor beide mogelijkheden kiezen met als kanttekening: hoe verder weg of hoe langer de route des te handiger is het om een tentje (als nood) mee te nemen; laat het dan ook bij het strikt noodzakelijke: tent, mat en slaapzak.

Vooraf  boeken ?  naar boven
Het is -behalve in het hoogseizoen en met Pinksteren- meestal niet nodig lang van te voren te boeken. 1 of 2 dagen -en route- volstaat meestal. Vaak helpt de gastgever ook met logies verderop de route of voor de volgende dag. Velen van ons gaan altijd volledig op de bonnefooi.  De hele tocht van te voren boeken raden we af: er kan onderweg zoveel gebeuren, of er is plotseling zoveel te zien.... en dan met je verder naar je logies.

Ik heb een B&B/Camping/Hotel; wil in uw routegidslijsten worden opgenomen
Stuur een verzoek. Wij bekijken of u aan een aantal kriteria voldoet, zoals: aan/bij de route, fietsvriendelijk, redelijke prijs, eventuele referenties, etc.
Veelal wordt u eerst vrijblijvend opgenomen onder "meldingen".
De routesamensteller besluit later tot opname (of niet) in formele aanvullingen en/of boekje [meestal pas na goede ervaringen van fietsers].


Vervoer  naar boven
Het is voor ons niet te doen om alle immer wijzigende vervoersmogelijkheden voor alle routes bij te houden. Toch proberen we U essenties te melden. Dat doen we op  verschillende manieren:
 1. Algemene vervoersinfo via de "Links_vervoer" pagina
 2. Via de "Vervoer" pagina's bij al onze Europafietsersroutes
 3. In acute gevallen via "pas op" bij elke route, soms met een extra melding op de "nieuws" pagina
 4. Soms geven fietsers bij "ervaringen" vervoerstips - die we niet konden controleren...

Vertalen  naar boven

Veel pagina's zijn -voor fietsers- in andere talen redelijk tot goed te volgen via vertalen met Google.
Daarnaast hebben we onze symbolenlijst in een aantal talen vertaald.
Onze routegidsen in andere talen uitgeven lukt voorlopig niet met de beschikbare mankracht en -middelen. [wij zijn allen vrijwilligers...]

Zijn er (route)bordjes?  naar boven

Dat staat in de rechterkolom van de betreffende routepagina aangegeven.
[Enige routes volgen gedeelteljk door anderen beborde routes. Dat wordt in de betreffende routegids altijd uitgebreid aangegeven - met de kwantiteit/kwaliteit van die bebording. Daarnaast hebben de meeste van onze routes (spaarzaam) Europafietsersstickers langs de weg op plaatsen waar een extra aanwijzing nodig leek.]

Naar xxx via yyy  naar boven

U wilt via routes van ons fietsweb, fynweb (of nog anders) uw vakantie uitzetten, maar wilt daarbij wat aanwijzingen / hulp hebben: mail ons via info@ en we zullen proberen u zo goed mogelijk op weg te krijgen (echter: vaak zijn de juiste specialisten.... fietsen...)


Wilt u mijn route?  naar boven

U heeft een fantastische vakantie gehad en een nieuwe route ontdekt / gemaakt. Gefeliciteerd ! Dan zijn we in ons streven geslaagd: u met plezier Europa in te krijgen...  U wilt graag dat we er een boekje van maken ? Dat kan (soms), maar dan moet u dat zlf gaan doen - met wat hulp. Bedenk dat een route maken, (laten) controleren, kaarten maken, boekje maken, laten drukken, u al met al een half jaar van uw leven kost -als het niet mer wordt.
Onze ervaring is dat slechts weinigen de moed en volharding kunnen opbrengen.... Maar we willen u niet ontmoedigen: meldt u zich maar.


Stichting Europafietsers
Postbus 13002, 3507 LA Utrecht         E-mail : info@fisroutes.nl