Normandië- en Bretagneroute   660 + 300 km
Europafietsers-route  ©  
tussen Ansjovis en Anjou

(De route volgt voor circa 95%, kleine en rustige weggetjes)

De Normandië en Bretagne Fietsroute tussen Ansjovis en Anjou brengt u van het noordwesten van Frankrijk via Normandië naar de Loire en Bretagne door overwegend vlak tot glooiend landschap.


cover routeboek Boekje
Het boekje telt 160 pagina's waarin de route in beide richtingen is beschreven, voorzien van navigatieteksten, stadsplattegronden en toeristische informatie.

De route is
ingetekend op OSM-kaarten met schaal 1:150.000

Slaapvoorzieningen zoals campings, hotels, jeugdherbergen en chambres d'hôtes staan achterin (incl. telefoonnummers, etc)

Aanvullingen / Meldingen -> ->
De aanvullingen zijn geauthoriseerd door de samenstellers;
de meldingen van fietsers zijn gemodereerd.

De route
Deze route "Tussen Ansjovis en Anjou" loopt van Boulogne-sur-Mer aan het Kanaal naar Saumur aan de Loire (660km) en daar vandaan door naar Bretagne (300km). Hiermee ontstaat de mogelijkheid om ook eens in Bretagne te fietsen.
In het Normandische deel is een doorsteek gemaakt naar Mont-Saint-Michel (140km)

Het Normandische deel uit het boekje is 660 km lang. Langs rustige boerendorpjes gaat de route over voornamelijk kleine weggetjes rechtstreeks naar de Loire. U fietst door Picardië, Normandië en Anjou en ziet heel wat pittoreske vakwerkhuizen. Onderweg worden een aantal grotere en kleinere rivieren overgestoken en gevolgd, zoals Canche, het Kanaal van de Somme, Seine en Risle. Vlak bij Saumur bereikt u de Loire. Tussen Sées en Durtal ligt het zwaartepunt qua inspanning. De heuvels reiken er ruim 400m en hellingen zijn soms steil en venijnig. De beloning ligt in het prachtige landschap en de afdaling na de helling!

Vanaf de Loire zijn er twee mogelijkheden. Of u fietst oostwaarts richting Saumur en vindt aansluiting op de Loire Kastelenroute. Of u gaat de andere kant op in de richting van de Atlantische Oceaan. De Loire is als het ware het verbindingstuk tussen het Normandische en Bretonse deel van de fietsroute. De rivier begeleidt u via ‘la Loire-à-Vélo’ in westelijke richting door haar stroomgebied. Bij Nantes wordt koers gezet naar Bretagne.

Fietsen in Bretagne kan heel anders zijn dan wat men er in eerste instantie van zou verwachten. De route gaat niet langs de bekende Bretonse kusten maar voert langs het Canal de Nantes à Brest. Dit kanaal is in opdracht van Napoléon gegraven en onderweg komt u langs verschillende historische stadjes. De jaagpaden zijn de leidraad voor de fietsroute die u door het binnenland brengt. Van heuvelend landschap heeft u hier geen last: “Chemins de halage” overwinnen hoogteverschillen heel geleidelijk. U passeert onderweg ruim 100 sluisjes! Vanaf Pontivy buigt de route naar het zuiden af. Langs het riviertje de Blavet gaat het naar Port-Louis aan de Atlantische kust. Het Bretonse deel van de route is 300km lang.

Vanaf Redon (aan het Canal de Nantes à Brest) bestaat de mogelijkheid om (terug) naar de Loire te gaan en verder via ‘la Loire à Vélo’ te fietsen.  Het verbindingsstuk gaat via een oud veen- gebied, het Parc Régional de Brière. Sluitstuk is de brug over de Loire bij St.Nazaire met aan de overkant de badplaats St.Brevin-les-Pins. Overigens is de brug sterk af te raden om te befietsen. Rijd naar het station van St.Nazaire en neem daar de Vélobus naar de overkant.

Nabij Sées, omgeving Alençon, is een verbinding (140km) gelegd naar het alom bekende werelderfgoed Mont-Saint-Michel. Voormalige spoorlijntjes die zijn omgebouwd tot ‘Voies Vertes’ staan garant voor ruim 70km onbekommerd fietsplezier met hellingpercentages van niet meer dan 3%. Ongeveer de helft van deze verbinding ligt in het ‘Parc naturel régional Normandie-Maine’ De doorsteek naar Mont-Saint-Michel loopt bijna gelijk op met de ‘Véloscénie die van Parijs naar St.Michel loopt. 

Geschiktheid
Over een traject van een kleine 100km moet er soms even stevig geklommen worden. Het hoogste punt van de route is overigens niet hoger dan 417m.


Te combineren met..
    [zie ook knoopt-met in menu]

Deze route maakt deel uit van het " fietsweb" en verbindt de Groene valleienroute [= Ring-1] met de Loire kastelenroute [= Ring-2] . En via de Velodyssee kan je naar Ring-3 en Ring-4.

Een alternatief voor de aanloop via de LF1 is een combinatie van de  van Goghroute met de Canvas-Calvados verbinding. Tweede alternatief:  Van Goghroute en in Parijs de Véloscénie tot bij Alencon.

Vanaf Mont-Saint-Michel is er aansluiting op alle routemogelijkheden van ‘Tour de Manche’ met een eventuele oversteek naar  Zuid Engeland


Te zien

Veel restanten van de oude Noormannenbewoning in het eerste deel van de route, maar ook oude kerken -zoals in Eu, Séés en Nantes       of oude abdijen zoals die van  Valloires.


Later is een bezoekje aan mooi behouden stadjes als Asniéres -net náast de route- de moeite waard.
waar-eu Routeoverzichtpraag
Lengte: 1100 km
Van-tot: Boulogne-sur-Mer -> Loire 660km
-> Bretagne 300km
-> MtStMichel 140km
Fietsdagen: 3 -4 weken
kenmerken - muis_mij
vlakke weg heuvelige route hellingen
kinderen=OK kar=OK ATB-route
wegwijzers:
deels
stickers:
hele route
gps:
track        uitleg

 
 
Routeboekje Bestellen

laatste druk: 2e.   :  2015
aanvullingen: bretagne-normandië
meldingen: van fietsers


vorige druk
2007   gps_druk_2007Uw melding Vrijwilligerswerk
vervoer
ervaringen fietsers
foto's
reisverslagenActueel / Let-op !
Kijk voor u op weg gaat altijd naar de aanvullingen en meldingen hierboven


Samenstellers:
R.& J. van Dijke-Janssen
normandiebretagne


Hieronder het formulier ter bekoming van de GPS-sporen.

© Stichting Europafietsers
Postbus 13002, 3507 LA Utrecht            E-mail: info@fisroutes.nl